Young Car Mechanic Nemzeti Döntő 2022

Idén második alkalommal került megrendezésre a Young Car Mechanic nemzetközi autószerelő verseny nemzeti döntője Győrben, az Épfu Tanoda Kft. Q-Service-ben. A döntőbe jutott hat versenyzőnek nyolc állomáson kellett bizonyítania április 9-én, hogy kiderüljön, ki képviselheti Magyarországot a júniusi nemzetközi döntőn.


Young Car Mechanic Nemzeti Döntő 2022

Idén második alkalommal került megrendezésre a Young Car Mechanic nemzetközi autószerelő verseny nemzeti döntője Győrben, az Épfu Tanoda Kft. Q-Service-ben. A döntőbe jutott hat versenyzőnek nyolc állomáson kellett bizonyítania április 9-én, hogy kiderüljön, ki képviselheti Magyarországot a júniusi nemzetközi döntőn.

 

Young Car Mechanic

Az Inter Cars által alapított versenyen azon országok vehetnek részt, ahol az alkatrészforgalmazó cég kirendeltséggel rendelkezik, így Magyarország is részese a megmérettetésnek. A diákok közül a legjobbakat az Autószerelők Országos Egyesületével közösen választják ki. A versenyszabályzat szigorú: egy diák csak egyszer vehet részt nemzeti döntőn, illetve korhatárt is előír a szervező anyacég. 

 

A döntő

Egy elméleti és egy gyakorlati forduló előzte meg a döntőt, így az előző két forduló teljesítménye alapján a legjobb 6 tanuló került be a nemzeti döntőbe, ahol az Inter Cars beszállítói által készített feladatokat kellett megoldani a versenyzőknek. Összesen 8 állomást kellett teljesíteniük 1 nap alatt, így komoly terhelés várt az ország minden pontjából érkező döntősökre.

A versenyzők, felkészítő tanáraik, a beszállítók, az Inter Cars munaktársai és a meghívottak jelenlétében Piri András, a Q-Service hálózat vezetője vezényelte a megnyitót, ahol Szatmári Ákos, az Inter Cars Hungaria Kft. ügyvezetője köszöntette a megjelenteket, jó versenyzést kívánt és megerősítette a hallgatóságot abban, hogy a cég eltökélt a következő autójavító generáció kinevelésének támogatásában. Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke felhívta a figyelmet az autószerelő szakma felelősségére és bíztatta a fiatalokat, hogy folyamatosan fejlesszék tudásukat és tanuljanak. Spindler Tibor az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke is jó versenyzést kívánt és elmondta, hogy az autójavító vállalkozások tárt karokkal várják a jól képzett szakembereket. Végül a házigazda, Simon Róbert, az Épfu Tanoda Kft. ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, a diákoknak balesetmentes és színvonalas versenyzést kívánt. 

 

A feladatok

A megnyitót követően, 9 órakor elkezdődött a megmérettetés, egymást követték a 45 perces feladatok. Minden állomáson 50 pontot lehetett elérni.

A Meyle állomásán egy Mercedes 7G-tronic automata váltón kellett szakszerűen olajat cserélni.

A Bosch-nál diagnosztikai feladatot kellett megoldani járművön.

A Schaeffler-csoport feladata egy vezérműlánc-csere volt, melyet azzal tettek nehezebbé, hogy technikai leírás nélkül kellett megoldani. 

A Shell egy motorolaj-csere teljes folyamatát kérte számon, valamint fagyálló-folyadékot kellett vizsgálni és egy olajokkal kapcsolatos tesztet kellett kitölteni.

A Febi a hűtőrendszerekről kérdezte ki a versenyzőket, akiknek egy légtelenítési folyamatot is el kellett végezni egy járművön.

A Mann Filter állomásán katalógusból kellett a megfelelő szűrőket kiválasztani egy adott járműhöz, valamint a különböző szűrőket kellett felismerni. 

A ZF feladata egy 8HP automata váltó vezérlőtömbjének szétszerelése, ellenőrzése és összeszerelése volt a technikai leírásnak megfelelően. 

A Continental állomásán egy VW-csoportos dízelmotoron kellett vezérműkészletet cserélni. 

A Valeo idén még támogatóként vett részt a versenyen, de a jövőben versenyfeladattal fog készülni a megmérettetésre.

A felkészítő tanároknak az Inter Cars szervezett tanulmányutat Győrben, hiszen nem beszélhettek a verseny alatt a diákjaikkal.

 

Eredmények

A hosszú nap végére a versenyzők is elfáradtak. A zsűritagok összefoglalva értékelték a versenyzők teljesítmény. A sok pozitív nyilatkozat után pedig következett a hivatalos eredményhirdetés. Sok cég adott egyedi ajándékot annak, aki az ő állomásukon a legjobb eredményt érte el. A különdíjak után a végleges sorrendet Piri András ismertette. Szoros küzdelemben Kovács Bálint Zalaegerszegről nyerte meg a versenyt, így ő képviselheti Magyarországot a 2022-es nemzetközi döntőn. 

Minden versenyző és felkésztő tanár rengeteg ajándékkal távozhatott a partnereknek köszönhetően, akik a feladatok mellett különböző ajándékcsomagokkal is készültek.