Interjú Armands Umbraškoval, a Young Car Mechanic verseny vezetőjével és koordinátorával

A Young Car Mechanic egy olyan kezdeményezés, amely mára állandó szereplőjévé vált az autóipari rendezvények naptárának. A versenyt minden évben a vezető beszállítók és alkatrészgyártók támogatják. Az idei volt a hetedik alkalom, hogy kiderüljön, ki a legjobb fiatal autószerelő. Íme, interjúnk Armands Umbraskóval, a Fiatal autószerelő projekt vezetőjével és koordinátorával.


A Young Car Mechanic egy olyan kezdeményezés, amely mára állandó szereplőjévé vált az autóipari rendezvények naptárának. A versenyt minden évben a vezető beszállítók és alkatrészgyártók támogatják. Az idei volt a hetedik alkalom, hogy kiderüljön, ki a legjobb fiatal autószerelő. Íme, interjúnk Armands Umbraskóval, a Fiatal autószerelő projekt vezetőjével és koordinátorával.

Rafal Pierzgala: - Mi a legnagyobb kihívás egy európai szintű ifjúsági verseny szervezésében?

Armands Umbrasko: - A legfontosabb, hogy már tudjuk, mi a legnagyobb szervezési kihívás, és erre már vannak bevált megoldásaink. Gondolok itt a technikai feladatok elkészítésére, a feladatok különböző nyelvekre való adaptálására és fordítására, valamint a feladatanyagok országok közötti logisztikájára.

- A jövőben gyarapodni fog a Fiatal autószerelők versenyében részt vevő országok száma, vagy a jelenlegi számot tartják optimálisnak?

- A Young Car Mechanic projekt és szervezője, az Inter Cars nyitott új országok részvételére. A 2024-es évben nem lesz új résztvevő, de 2025-ben legalább egy ország csatlakozására számítunk a versenyhez. Szeretném hozzátenni, hogy az új résztvevők nem csak azok az országok lehetnek, ahol az Inter Cars cégcsoportnak fióktelepei vannak.

- A készségek és tudásforrások felmérésén túl milyen további értéket képvisel a Fiatal autószerelők versenye?

- Ha mélyebbre nézünk, az összes érintett fél számára számos előnyt kínál. A diákok nagyon jó kiindulópontot kapnak a jövőjükhöz, és multikulturális tapasztalatokat szereznek. Az iskolák és a tanárok tapasztalatot és tudást cserélnek, és anyagilag is jól járnak. A Young Car Mechanic partnerei megosztják egymással a tudásukat és a megoldásokat a jövő szakemberei számára. Ami még fontosabb, hogy az iskolák és a tanárok több száz diáknak adják át ezt a tudást. A verseny lehetővé teszi számunkra, az Inter Cars számára, hogy jobb és szorosabb kommunikációt folytassunk partnereinkkel és beszállítóinkkal, hogy egy családhoz tartozzunk, és hogy szorosabban kommunikáljunk az iskolákkal, és hogy partnereink legyenek mindennapi munkánkban.

- Bosch, Continental, Elring, Febi, Mann-Filter, Meyle, Schaeffler, Shell, Varta és ZF Aftermarket - a Young Car Mechanicot támogató elkötelezett márkák listája lenyűgöző. Mennyire fontos a Young Car Mechanic számára a partnerek kiválasztása a verseny keretében?

- A partnerek kiválasztásának alapelve a projekt iránti elkötelezettségük. Az összes említett márka évek óta partnerünk. Van még egy fontos tényező, amit figyelembe kell venni. Nem lehet túl sok támogató márkánk és túl sok feladatunk, a résztvevők és az időkorlátok miatt. Ezért nagyon nagyra értékeljük a meglévő együttműködésünket, és igyekszünk azt a jövőben is fenntartani. Ugyanakkor új partnereket mindig szívesen látunk, és ígérjük, hogy megtaláljuk a velük való együttműködés módját.

- Mi a vélemény a különböző országokban a résztvevők és a tanárok körében a Fiatal autószerelőkről?

- Nem hallottam semmilyen negatív visszajelzést. Természetesen figyelembe kell vennünk az egyes országok különböző árnyalatait - például az oktatási rendszert, az iskolák számát, az állami szervezetek bevonását. Végső soron azonban egy olyan eseményt tudunk létrehozni, amely az iskolák és a diákok számára is hasznos.

- A Fiatal autószerelő versenyben részt vevő országok közül melyikben a legnépszerűbb a fiatalok körében a szerelői szakma? Hol sikerült a szakma iránti szenvedélyt sikeresen ápolni?

- Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. Szeretném azt mondani, hogy minden országban ugyanaz a helyzet. Az egyik szempont, amit megemlíthetek, minden bizonnyal a hazám, Lettország hozzáállása. Az autószerelői szakma minősége és népszerűsége jelentősen megnőtt az elmúlt 15 évben, egy olyan időszakban, amikor Lettországban rendezték a versenyt.

- Milyen szerepet játszanak a soft skillek az olyan szakmákban, mint a szerelői, és hogyan szolgál példaként ebben a tekintetben a Fiatal autószerelő verseny?

- Azt gondolhatnánk, hogy a szerelők olyan emberek, akik inkább az autókkal való munkát választották, mint a másokkal való kommunikációt, de tény, hogy ezek a srácok, akikkel a verseny különböző szakaszaiban találkozunk, valóban kommunikatívak és intelligensek. Tehát a soft skillek széles skálája is része a fiatal szerelők képzésének.

- Hogyan viszonyul a Fiatal autószerelők versenye a hasonló versenyekhez a szervezés, a tudás, a presztízs és a minőség tekintetében?

- Nem túl hosszú az összehasonlítási lista - olyan versenyeket említhetünk, mint a World Skills és az Euro Skills. Ha már összehasonlítjuk, ez két teljesen különböző verseny már a kezdetektől fogva. A World Skills és az Euro Skills csak a technikai teljesítményt értékeli, és nagyon nagy presztízsű és hosszú múltra tekint vissza. A Young Car Mechanic ennél sokkal több. Más értékekről szól: kapcsolatépítés, kommunikáció, a műszaki iskoláknak a projektben való részvételének nagyon magas színvonala, tanítás és tanulás.

- Melyek a legfontosabb nevelési értékek, amelyeket a fiatalok számára a Young Car Mechanic verseny közvetít?

- Minden bizonnyal a sokszínűség és a gyakorlati tapasztalat.

- A Fiatal autószerelők versenye egyúttal teret ad a résztvevőknek arra is, hogy nemzetközi szinten új barátokat és ismerősöket szerezzenek?

- Abszolút. Bár nem vagyok abban a helyzetben, hogy a Young Car Mechanic verseny során kötött barátságokról beszéljek vagy hallottam volna, nagyon nyilvánvaló, hogy a résztvevők mennyire pozitívan és nyitottan viszonyulnak egymáshoz.

- A verseny során a diákok és a tanárok között a mechanika és a mechatronika területén tapasztalatcsere is zajlik. Milyen szempontok szerint cserélnek leginkább információt?

- Azt hiszem, ez attól függ, hogy hol van rá a legnagyobb szükség, de van egy nagyon gyakori eset, amit a versenyek során tapasztalunk. Egy tanár elmagyaráz valamit egy diáknak, és ez a kommunikáció párbeszéddé alakul. Mindkét félnek van véleménye, de a felek nyitottak a vitára.

- Köszönjük ezt az érdekes beszélgetést.

- Köszönöm szépen.