A Young Car Mechanic nemzetközi verseny idei Nemzetközi Döntőjének ismét az előző döntő győztesének országa, Magyarország adott otthont. Az előző évekhez hasonlóan, immár egymás után harmadik alkalommal, az országot képviselő magyar diák vitte el a győztesnek járó "pálmát". Bár két győzelem egy ilyen léptékű versenyen akár véletlennek is tekinthető, tíz országból a sorozatban harmadik diadal mindenkit elgondolkodtat, vajon mi lehet a magyarországi szakképzés titka, ami a többi európai ország fiataljai előtt egymás után tette elérhetővé a győzelmet?


A nemzetközi verseny idei eredményei egy ismert déjà vu (valami korábban látott - franciául) érzésre emlékeztetnek, hiszen 2021-ben, amikor Magyarország csatlakozott a "Fiatal autószerelő" versenyhez, az első három csapat sorrendje ugyanúgy alakult, mint idén - a diadalmas magyar diák, majd lengyel diák és litván diák következett. Míg azonban a legjobb autószerelő címért folyó versenyben még 2021-ben hét európai ország szak- és szakközépiskoláinak résztvevői vettek részt, tavaly - kilenc, idén viszont - Görögország versenybe való bekapcsolódását követően - tíz ország fiatal autószerelői mérték össze a tudásukat.

Armands Umbraško, a "Young Car Mechanic 2023" nemzetközi döntő projektmenedzsere és az "Inter Cars Latvija" marketingosztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar diák győzelme meggyőző és stabil volt, bár a nemzetközi verseny összes résztvevőjének átlagos szintje nagyon hasonló volt.

A döntősök közötti küzdelem mindig nagyon kiélezett, és ez alól az idei év sem volt kivétel. Az első három helyezettet, a második és harmadik helyet elérő diákokat mindössze 11 pont választotta el az éllovastól (506 és 517). Mivel a győztest követő két srác pontszáma megegyezett, a feladatok teljesítésére fordított idő volt a döntő.  Lengyelország képviselőjének teljes ideje a verseny mindkét napján  5:57:09 óra lett, Litvánia képviselőjének viszont 6:18:10 volt.

Az újonc Görögország kellemes meglepetést okozott

Az idei újonc Görögország kellemes meglepetést okozott már az első országos döntőjének megrendezése során és a nemzetközi döntőben is figyelemre méltó volt Görögország képviselőjének teljesítménye, a diák már az első napon stabilan az élmezőnyben volt. Bár az összesített értékelésben az ötödik helyet szerezte meg, volt egy kritérium, amely alapján jóval megelőzte a többi versenyzőt. "A verseny szabályzatának és formátumának megfelelően a feladatok angol nyelven készülnek, de a szöveg egy részét a döntősök anyanyelvére is lefordítják. A görögök voltak az egyedüli résztvevők, akik bejelentették, hogy nincs szükségük fordításra. Ez egy nagyon komoly és jó lépés volt, amelly irányba a jövőben fejlődnie kell a versenynek.

Hol lesz jövőre a nemzetközi döntő? 

A győztes már ismert, de egy kérdés megmaradt. Nevezetesen, hogy melyik ország fogadja jövőre a nemzetközi döntő résztvevőit? A versenykiírás szerint Magyarországnak kellene ismét lennie, hiszen a nagy döntőt az Eurovíziós Dalverseny elve szerint rendezik meg - a győztes diák országa fogadja a nemzeti versenyek győzteseit. Nem kizárt azonban, hogy a magyarok jövőre lemondanak döntő megrendezéséről és más országnak adnak esélyt erre. Armands Umbraško szerint a nemzetközi döntő megszervezése komoly felelősséget és többletmunkát is jelent a szervezési munkálatokban részt vevők számára. "A magyar kollégák azt mondják, hogy igen, megérdemeltük, és nekünk kell megszervezni ezt a rendezvényt, de nem kellene a fejlődés érdekében máshol megrendezni a nemzetközi döntőt?".

Amennyiben a nemzetközi döntő helyszínének kiválasztásában változás áll be, akkor az vagy a szabályoktól való kivételt jelent, vagy a szabályzat módosítását a jövő évi döntő helyszínére vonatkozóan.

Bárhol is lesz azonban a nemzetközi döntő, egy dolog biztos: megrendezésre kerül! Az idei Young Car Mechanic nemzetközi verseny döntője befejeződött, és hamarosan megkezdődik a következő nemzeti versenyek előkészítése.